το τάβλι στη τέχνη

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΒΛΙ - ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΥ

Μερικές φορές ο τίτλος είναι καθοριστικός για ένα βιβλίο. Το “απόλυτο και το τάβλι” είναι ένα φιλοσοφικό δοκίμιο που εκτός από τον τίτλο και την σύνθεση των φωτογραφιών στο εξώφυλλο, θα έλεγε κανείς ότι δεν θα μπορούσε να έχει κάποια σχέση με το τάβλι. Όμως διαβάζοντας το κανείς καταλαβαίνει ότι ο τίτλος δεν είναι τυχαίος. Και φαντάζομαι ότι εκτός από τη συμπάθεια του συγγραφέα για το τάβλι, ο David Hume πρέπει να έπαιξε σημαντικό ρόλο στην έμπνευση του τίτλου.

Ο Νίκος Δήμου στο “Απόλυτο και το τάβλι” μας παρουσιάζει με μοναδικό τρόπο την πορεία της ανθρώπινης σκέψης μέσα από τη φιλοσοφική αμφισβήτηση. Όλα τα φιλοσοφικά ρεύματα από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Ο Νίκος Δήμου παρουσιάζει τη “σκεπτική στάση” και τον σκεπτικισμό με διαφορετικό τρόπο από ότι μας έχουν συνηθίσει στις ιστορίες της φιλοσοφίας και είναι για μια ακόμη φορά απολαυστικός. Καταφέρνει σε ένα βιβλίο 160 σελίδων να κάνει 200 παραπομπές και να αναφέρει 200 ονόματα και αντί να σε κουράζει, να θέλεις να μη τελειώσει. Επειδή όμως δεν είναι εδώ ο κατάλληλος χώρος για να αποδοθούν τα εύσημα στον κύριο Δήμου. Υπάρχουν καταλληλότεροι χώροι και άνθρωποι για αυτό. Απλά παραθέτω τις τελευταίες φράσεις από τον επίλογο του βιβλίου του.

“Αν βοήθησα μερικούς ανθρώπους να ανοίξουν τη σκέψη τους, να απαλλαγούν από την κηδεμονία (και την ανάγκη) των δογμάτων, να καταλάβουν πως μια ζωή αδογμάτιστη όχι μόνον είναι δυνατή, αλλά μπορεί να είναι απόλυτα θετική – τότε νιώθω πως κάτι έκανα.
Και πως μπορώ άνετα να παίξω το επόμενο τάβλι μου.
Γνωρίζοντας πως η ζωή είναι στιγμές τραγική, στιγμές ακατανόητη και στιγμές υπέροχα όμορφη.
Και πως το ζητούντες (του προπάππου Ξενοφάνη) το ιάσθαι (του παππού Σέξτου) και το τάβλι (του θείου Hume) ανήκουν εξίσου στη σκέψη και στη ζωή."

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΒΛΙ

Ο ιστοχώρος αυτός είναι αφιερωμένος στο πιο αγαπημένο παιχνίδι των Ελλήνων, το τάβλι. Σε ότιδήποτε αφορά το τάβλι. Στις παραλλαγές των παιχνιδιών στο τάβλι. Στην επίδραση που ασκεί το τάβλι στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων και στην τέχνη. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr

INTERNETINFO © ΤΑΒΛΙ INFO.GR