το τάβλι στη τέχνη

ΤΟ ΤΑΒΛΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Συχνές είναι οι αναφορές στα έργα των στιχουργών και των ποιητών μας στο τάβλι. Μερικοί από αυτούς άλλωστε όπως ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, είναι και μεγάλοι ταβλαδόροι. Σε αυτές τις ιστοσελίδες θα προσπαθήσουμε να ανθολογήσουμε τις αναφορές στο τάβλι στο ελληνικό τραγούδι. Θα είχε πολύ ενδιαφέρον το συγκεκριμένο ζήτημα να γίνονταν αντικείμενο μιας ολοκληρωμένης επιστημονικής μελέτης, όπως και οι αναφορές στο ελληνικό τραγούδι και σε άλλα τυχερά ή μη παιχνίδια εκτός από το τάβλι.

Εύκολα έρχονται στο μυαλό κατευθείαν οι υπέροχοι στίχοι του Λευτέρη Παπαδόπουλου στο τραγούδι του Μάνου Λοίζου, "Μην βροντοκτυπάς τα ζάρια...η δουλειά κάνει τους άντρες" ή το ευαίσθητο νυχτερινό του Τάκη Σιμώτα με τη μουσική και τη φωνή του Νίκου Παπάζογλου, "...ζάρια στα ποτήρια έριξες παγάκια, τάβλι είναι η νύχτα, πούλια τα κορμάκια.". Η ποίηση του Γιώργου Χρονά στο Οχι, δεν πρέπει να συναντηθούμε,"Οχι δεν πρέπει, δεν πρέπει, να συναντηθούμε, πριν απ' τη δύση του ήλιου στην κάμαρα που παίζουν πρέφα στην κάμαρα που παίζουν τάβλι..." και οι ανατρεπτικοί στίχοι του Τζίμη Πάνούση στο Ράπισμα " Ένα δίκτυ δίχως ψάρια, πεύκο δίχως κουκουνάρια, πλοίο φλατ χωρίς αμπάρια, κι ένα τάβλι δίχως ζάρια"

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ

Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ

ΟΧΙ, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ

ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ Α'

ΡΑΠΙΣΜΑ

ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΙΚΡΑ

Ο ΝΩΝΤΑΣ

ΘΕΟΦΙΛΕ - ΘΕΟΦΙΛΕ

ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ

ΤΟ ΤΑΒΛΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Ο ιστοχώρος αυτός είναι αφιερωμένος στο πιο αγαπημένο παιχνίδι των Ελλήνων, το τάβλι. Σε ότιδήποτε αφορά το τάβλι. Στις παραλλαγές των παιχνιδιών στο τάβλι. Στην επίδραση που ασκεί το τάβλι στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων και στην τέχνη. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr

INTERNETINFO © ΤΑΒΛΙ INFO.GR