τάβλι

ΤΟ ΤΑΒΛΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το τάβλι είναι το πιο διαδεδομένο παιχνίδι στην Ελλάδα. Αγαπημένο παιγνίδι για γενιές και γενιές Ελλήνων το τάβλι παίζεται σε ένα ξύλινο πλαίσιο με 30 πούλια σε δύο διαφορετικά χρώματα (15 πούλια το κάθε χρώμα).

Η λέξη τάβλι χρησιμοποιείται και για το παιχνίδι, αλλά και για το πλαίσιο που παίζεται το τάβλι. Οι παίκτες μετακινούν τα πούλια σε σταθερές θέσεις μέσα στο τάβλι που είναι χωρισμένο στα δύο, ανάλογα με τη ζαριά που θα φέρουν, ρίχνοντας δύο ζάρια μαζί. Ο σκοπός σε όσες παραλλαγές παιγνιδιών κι αν παίζεται το τάβλι, είναι να μπορέσει ο παίκτης να μεταφέρει όλα τα πούλια του σε καθορισμένεις θέσεις και από εκεί να τα μαζέψει έξω από το παιγνίδι. Αν τα καταφέρει πριν ο αντίπαλος μπορέσει να μαζέψει έστω και ένα πούλι, η νίκη μετράει διπλή (διπλό παιχνίδι).

Αν ο αντίπαλος έχει καταφέρει να πάρει έστω και ένα, τότε ο νικητής παίρνει ένα βαθμό. Η παρτίδα στο τάβλι συνήθως λήγει στα επτά νικητήρια παιχνίδια ή σε μονό αριθμό νικητήριων παιχνιδιών ώστε να μπορέσει να αναδειχθεί ποιός είναι ο νικητής στο τάβλι.

Οι παραλλαγές παιχνιδιών στο τάβλι που παίζεται στην Ελλάδα είναι το πλακωτό, οι πόρτες, το φεύγα (ή μουλτεζίμ, που είναι η τούρκικη ονομασία του) που είναι τα κύρια παιχνίδια και το γκιούλ, το ασσόδυο και το backgammon που παίζονται πιο σπάνια. Οι πόρτες στο τάβλι είναι ίδιες με το αγγλοσαξονικό backgammon (αλλά χωρίς τον κανόνα του διπλασιασμού), που σπάνια παίζεται στην Ελλάδα.

Υπάρχουν μερικά παιδικά παιχνίδια που παίζονται με το τάβλι και τα πούλια του.Το παιδικό πλακωτό ή βατραχάκια και τα βαρελάκια είναι παιχνίδια επιδεξιότητας και δεν έχουν σχέση με τα παιχνίδια που παίζουν οι ενήλικες με το τάβλι. Ένα ακόμη παιγνίδι λέγεται εύρηκα ή ανέβα κατέβα και είναι ένα εισαγωγικό παιχνίδι για να μπούν τα παιδιά στην λογική των παιχνιδιών με το τάβλι και τον τρόπο που μαζεύονται τα πούλια.

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΒΛΙ

Ο ιστοχώρος αυτός είναι αφιερωμένος στο πιο αγαπημένο παιχνίδι των Ελλήνων, το τάβλι. Σε ότιδήποτε αφορά το τάβλι. Στις παραλλαγές των παιχνιδιών στο τάβλι. Στην επίδραση που ασκεί το τάβλι στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων και στην τέχνη. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr

INTERNETINFO © ΤΑΒΛΙ INFO.GR