τάβλι - ιστορία

ΤΑΒΛΙ ΣΤΗΝ "ΚΑΜΜΕΝΗ ΠΟΛΗ" ΤΟΥ ΙΡΑΝ;ΤΑΒΛΙ Σ

Το παλαιότερο επιτραπέζιο παιγνίδι στον κόσμο μαζί με τα 60 κομμάτια που το αποτελούσαν βρέθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στα ερείπια της "καμμένης πόλης" ,στην επαρχία Sistan-Baluchistan του νοτιοανατολικού Ιράν.

Ιρανοί αρχαιολόγοι που εργάζονται στις ανασκαφές υποστηρίζουν ότι το επιτραπέζιο παιγνίδι που ανακάλυψαν είναι ένας από τους προγόνους του ταβλιού. Μάλιστα η ηλικία του υπολογίζεται τουλάχιστον 100-200 χρόνια αρχαιότερη από το βασιλικό παιγνίδι της Ουρ. Αυτό το κάνει να είναι το αρχαιότερο επιτραπέζιο παιγνίδι που έχει βρεθεί. Το παιγνίδι έχει έναν ορθογώνιο άβακα φτιαγμένο από ελεφαντόδοτο μάλλον Ινδικής καταγωγής και είναι διακοσμημένο με ένα σχέδιο φιδιού που το κουλούριασμα του δημιουργεί 20 θέσεις (πάλι παιγνίδι 20 τετραγώνων όπως στις παραδόσεις σε όλους τους λαούς της ευρύτερης περιοχής) στις οποίες μετακινούσαν οι παίκτες τα πούλια.

Το υψηλής καλλιτεχνικής αξίας επιτραπέζιο, δείχνει κατά τους αρχαιολόγους και το υψηλό πολιτιστικό επίπεδο της "καμμένης πόλης" πριν από 5000 χρόνια, αλλά και τις ανεπτυγμένες εμπορικές συναλλαγές με γειτονικούς λαούς.

Τα πούλια - 60 συνολικά - βρέθηκαν μέσα σε ένα δοχείο από τερακότα και είναι φτιαγμένα από πέτρες της περιοχής, όπως αχάτη και τυρκουάζ. Οι εμπειρογνώμονες αναρωτιούνται για το τρόπο που παίζονταν αυτό το επιτραπέζιο και για πιο λόγο είχε 60 πούλια.

Περιμένουμε να δημοσιευτούν περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες από την ανακάλυψη για να σας ενημερώσουμε.

Είναι σίγουρο ότι αν επιβεβαιωθεί η χρονολόγηση θα αλλάξουν αρκετά πράγματα στον τρόπο που βλέπουν οι ιστορικοί μέχρι σήμερα την ιστορική διαδρομή των επιτραπέζιων παιχνιδιών. Αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον τις νεότερες πληροφορίες που θα φωτίσουν περισσότερες πλευρές αυτής της ανακάλυψης.

webmaster tavliinfo.gr

01/2006ΤΟ ΙΡΑΝ

Ο ιστοχώρος αυτός είναι αφιερωμένος στο πιο αγαπημένο παιχνίδι των Ελλήνων, το τάβλι. Σε ότιδήποτε αφορά το τάβλι. Στις παραλλαγές των παιχνιδιών στο τάβλι. Στην επίδραση που ασκεί το τάβλι στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων και στην τέχνη. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr

INTERNETINFO © ΤΑΒΛΙ INFO.GR