τάβλι - ιστορία

ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΣΑΝ ΤΟ ΤΑΒΛΙ

ΤΑΒΛΙ - ΖΑΡΙΑ - ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ

Ο Παλαμήδης ο τραγικός Ομηρικός ήρωας αναφέρεται συχνά πυκνά σαν ο εφευρέτης ή ο διασκευαστής πολλών επιτραπέζιων παιγνιδιών. Όμως το σημαντικό στην περίπτωση του ταβλιού δεν είναι αν ο Παλαμήδης πρώτος σκέφτηκε και το τάβλι. Σημασία έχει ότι ο Παλαμήδης αναφέρεται σαν ο εφευρέτης των ζαριών. Όπως και να το κάνουμε τάβλι χωρίς ζάρια δεν μπορεί να παιχτεί.

Νομίζω πως το κουβάρι αρχίζει να ξετυλίγετε. Στις αρχαιολογικές ανασκαφές σε όλη την ανατολική μεσόγειο έχουν βρεθεί πολλά ευρήματα επιτραπέζιων παιγνιδιών. Ένα από τα πιο σπουδαία είναι το βασιλικό παιγνίδι της Ουρ, που χρονολογικά το τοποθετούν γύρω στο 2600 π.X. Ένα παιγνίδι που εμένα μου θυμίζει πιο πολύ σκάκι ή ντάμα, τώρα που βλέπουν οι διάφοροι αρθρογράφοι τον πρόγονο του ταβλιού σε ένα παιγνίδι με τετράγωνα, δεν νομίζω ότι θα μπορέσουν να μας το εξηγήσουν ποτέ. Αφήνω τη φωτογραφία να μιλήσει από μόνη της.

Τάβλι info.gr. Ένα website αφιερωμένο στο Τάβλι.  Τα πάντα για το τάβλι και το τάβλι στο ίντερνετ.

ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΗΝ ΟΥΡ

Ίδιας λογικής και κατασκευής είναι και μερικά άλλα παιγνίδια. Τα παιγνίδια αυτά που ονομάζονται και παιγνίδια των είκοσι τετραγώνων, παίζονταν σε όλη την ευρύτερη περιοχή από την Ινδία μέχρι την Αίγυπτο. Το senet ή senat που κατάγεται από την Αίγυπτο και είναι ίδιας πάνω κάτω ηλικίας με αυτό της Ουρ, έχει 30 τετράγωνα.

Τάβλι info.gr. Ένα website αφιερωμένο στο Τάβλι.  Τα πάντα για το τάβλι και το τάβλι στο ίντερνετ.

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΑΒΑΚΑ 20 Η ΟΠΩΣ ΕΔΩ 30 ΤΕΤΡΑΓΩΝΩΝ

Ακόμα κι αν τα παιγνίδια αυτά παίζονταν με ζάρια, αυτά τα ζάρια είναι σε σχήμα πυραμίδας ή τριγωνικά και όχι κύβοι. Ζάρια σε σχήμα κύβου έχουμε πρώτη φορά στην αρχαία Ελλάδα.

Ενώ γράφαμε αυτά τα άρθρα έγινε μια καινούργια σπουδαία ανακάλυψη, αυτή τη φορά στο Ιράν.

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΣΑΝ ΤΟ ΤΑΒΛΙ

Ο ιστοχώρος αυτός είναι αφιερωμένος στο πιο αγαπημένο παιχνίδι των Ελλήνων, το τάβλι. Σε ότιδήποτε αφορά το τάβλι. Στις παραλλαγές των παιχνιδιών στο τάβλι. Στην επίδραση που ασκεί το τάβλι στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων και στην τέχνη. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr

INTERNETINFO © ΤΑΒΛΙ INFO.GR